Ceață cerebrală
Ceață cerebrală

Ceață cerebrală
Scris de: Catherine Boyer, stagiar în nutriție
Articol publicat în Le Magazine Cœliaque Québec , Vol 38 No. 3, Winter 2021.
Nu toate simptomele trec prin sistemul digestiv!
Când ne gândim la boala celiacă și la simptomele acesteia, le asociem rapid cu orice are legătură cu sistemul digestiv. Cu toate acestea, acestea sunt departe de a se limita la funcția gastrointestinală. Puțin recunoscută, adesea uitată sau trecută neobservată, ceața mentală te-ar fi putut afecta fără să știi măcar.
Din punct de vedere medical, nu există o definiție oficială pentru ceața mentală. Termenul provine din anglicismul „ceată cerebrală” și descrie viu efectele cognitive pe care ingestia de gluten le poate provoca la persoanele cu boală celiacă. Persoanele cu boală celiacă raportează că se simt încețoșate sau „ca bumbacul” atunci când consumă gluten.
Persoanele cu acest simptom se simt adesea obosite fără un motiv aparent. Pot avea dificultăți în a se concentra sau a-și menține starea de alertă. Pot avea dificultăți în a-și găsi cuvintele și a rămâne atenți în timpul unei conversații. Gândurile lor sunt neobișnuit de lente și mai puțin structurate, iar în aceste perioade, anumite sarcini sau activități pot fi mai dificil de îndeplinit pentru aceste persoane. Drept urmare, performanța lor, atât intelectuală, socială, cât și profesională, este afectată de afecțiunea lor.
Câteva semne de ceață mentală
Dacă crezi că ai simptome asociate cu ceața mentală, este posibil să fi ingerat accidental gluten. Ar putea fi util să reflectezi asupra dietei tale recente și să ții un jurnal alimentar pentru a identifica posibilele surse de contaminare. În mod similar, dacă cunoști pe cineva care prezintă semne de ceață mentală, nu ezita să-i recomanzi să vorbească cu medicul său și să solicite un test pentru boala celiacă. |
Câți pacienți cu boala celiacă sunt afectați și pentru cât timp?
Conform unui studiu publicat recent de Beyond Celiac, 89% dintre participanții cu boală celiacă au raportat că au experimentat ceață mentală după consumul de gluten. Se raportează că timpul necesar pentru apariția simptomelor după ingerarea glutenului variază, de la mai puțin de 30 de minute până la mai mult de 12 ore în unele cazuri. În plus, 27% dintre participanți au raportat că aceste simptome au durat între 1 și 2 zile, în timp ce 20% au raportat că au durat până la 3 până la 5 zile.
Puțină speranță și lumină printre toți acești nori cerebrali?
În prezent, există foarte puține studii științifice despre ceața mentală în raport cu boala celiacă. Cu toate acestea, cele deja publicate tind să fie de acord: medicii și profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie conștienți de faptul că boala celiacă nu se manifestă întotdeauna ca o tulburare gastrointestinală și că peste 200 de alte simptome ar putea masca o boală indusă de gluten, așa cum se întâmplă uneori în cazul ceții mentale. Vestea bună în acest caz? La fel ca durerea și disconfortul din stomac sau intestine, ceața mentală se disipează odată cu o dietă strictă fără gluten!
Referințe
- Edwards George JB, Aideyan B, Yates K, și alții. Tulburări neurocognitive induse de gluten: Rezultatele unui studiu național. J Clin Gastroenterol. 28 mai 2021. doi: 10.1097/MCG.0000000000001561. Publicare electronică înainte de tipărire. PMID: 34049371.
- Dincolo de boala celiacă. Simptomele neurologice și psihologice ale bolii celiace expuse de Go Beyond Celiac.
- https://www.beyondceliac.org/research-news/neuro-symptoms-gobeyondceliac/ Pagină accesată la 21 septembrie 2021.
- Verywellhealth. Este glutenul o cauză a ceții mentale? https://www.verywellhealth.com/gluten-a-cause-of-brain-fog-563112 Accesat la 21 septembrie 2021.
- Allergicliving. Creierul tău pe gluten. https://www.allergicliving.com/2014/01/01/your-brain-on-gluten-celiacs-effect-on-cognition Pagină accesată la 21 septembrie 2021.
Care este reacția ta?






