Osteoporoza si boala celiaca
Osteoporoza si boala celiaca
Osteoporoza este o complicație frecventă a bolii celiace din cauza malabsorbției calciului. Într-adevăr, acest nutrient este absorbit în prima parte a intestinului subțire, principalul loc de afectare intestinală la persoanele celiace netratate.
Această afecțiune afectează scheletul și se caracterizează prin densitatea osoasă scăzută și deteriorarea țesutului osos care îl face mai fragil. Această problemă de sănătate provoacă adesea durere și deformare a coloanei vertebrale.
Prevalența
Osteoporoza este o problemă semnificativă de sănătate publică, iar prevalența crește odată cu îmbătrânirea populației. Femeile au de patru ori mai multe șanse decât bărbații să sufere de aceasta. Scăderea producției de estrogen determină o pierdere de 2 până la 5% a densității osoase pe an în primii ani după menopauză. Osteoporoza este mai frecventă la persoanele cu un nou diagnostic de boală celiacă decât la populația generală. Dintre celiaci, bărbații au același procent de risc ca și femeile.
Factori de risc
- Oamenii sunt expuși unui risc mai mare dacă au oricare dintre următorii factori:
- Antecedente familiale de osteoporoză (fracturi de șold, încheietura mâinii sau vertebre);
- Fii femeie și peste 50 de ani;
- Oasele delicate și greutatea la limita inferioară a greutății sănătoase (IMC între 18,5 și 25);
- menopauza precoce (înainte de 45 de ani);
- Fumat;
- Lipsa activității fizice;
- Aport redus de calciu alimentar;
- Consumul excesiv de cofeină (mai mult de 4 căni pe zi);
- Consumul excesiv de alcool;
- Tratament cu anumite medicamente, inclusiv cortizon, pentru mai mult de trei luni;
- Boli care afectează absorbția nutrienților (de exemplu, boala Crohn, boala celiacă).
Cum să previi
Pentru a preveni osteoporoza, autoritatile medicale recomanda in primul rand o alimentatie echilibrata incluzand un consum abundent de plante, un aport suficient de calciu si vitamina D. De asemenea, recomanda exercitiile fizice.
La persoanele celiace, respectarea strictă a unei diete fără gluten este cel mai important element pentru a permite regenerarea mucoasei intestinale și o mai bună absorbție.
A exersa
Activitatea fizică din copilărie favorizează formarea oaselor puternice. Este benefic pe tot parcursul vieții menținerea masei osoase și a musculaturii optime care ajută la susținerea greutății întregului corp. Sporturi precum mersul pe jos, alergarea, tenisul sau fotbalul sunt exemple excelente, la fel ca și exercițiile care necesită manipularea sau împingerea obiectelor grele.
Mănâncă alimente bogate în calciu
Calciul este un mineral important implicat în metabolismul osos, menținerea tensiunii arteriale, contracția musculară și activarea multor sisteme enzimatice implicate în coagularea sângelui. În prezent, deși aceste date sunt controversate, necesarul de calciu este estimat între 700 și 1300 mg pe zi, în funcție de vârstă și sex. În funcție de studiile în curs, aceste recomandări se pot schimba în viitor.
Mănâncă alimente bogate în vitamina D
Vitamina D, numită și vitamina „soarelui”, vă permite să absorbiți mai bine calciul din toate sursele (alimente sau suplimente). Este dificil să satisfaci nevoile de vitamina D fără consumul regulat de produse lactate sau înlocuitori de lapte îmbogățiți cu calciu și vitamina D. Adesea, nevoile nu pot fi satisfăcute numai prin alimentație. În plus, clima nordică și îmbătrânirea ne îngreunează producerea de vitamina D după expunerea la soare. Prin urmare, recomandăm persoanelor peste 50 de ani să ia un supliment zilnic de 1000 UI de vitamina D.
APORTUL ZILNIC RECOMANDAT DE CALCI ȘI VITAMINĂ D |
||
Calciu (mg/zi) |
Vitamina D (UI/zi) |
|
Copil 1-3 ani |
700 |
600 |
Copil de la 4 la 8 ani |
1000 |
600 |
Băiat și fată de la 9 la 18 ani |
1300 |
600 |
Bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani |
1000 |
600 |
Bărbați cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani |
1000 |
600 |
Bărbat în vârstă de 71 de ani sau peste |
1200 |
800 până la 1.000 |
Femei cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani |
1200 |
600 |
Femei cu vârsta de 71 de ani și peste |
1200 |
800 până la 1.000 |
Reduceți excesul de cofeină, alcool, sare și carne
Deși influența lor asupra sănătății oaselor rămâne neclară, se sugerează moderarea consumului excesiv de proteine animale, cofeină, alcool și alimente sărate, deoarece aceste elemente ar favoriza o creștere a pierderilor urinare de calciu.
Renunțe la fumat
Renunțarea la fumat a fost mult timp încurajată pentru sănătatea inimii și prevenirea cancerului pulmonar. Multe studii confirmă că fumatul dăunează și densității osoase.
PRINCIPALELE SURSE DE ALIMENTE DE CALCIU SI VITAMINA D |
|||
Alimente |
Porţiune |
Calciu (mg) |
Vitamina D (UI) |
Lactate |
|||
Lapte degresat, 1%, 2% |
250 ml (1 cană) |
315 mg |
100 |
Brânzeturi tari (cheddar, cărămidă, gouda, colby etc.) |
30 g (1 uncie) |
225 mg |
<10 |
Băutură lactate cu 33% mai mult calciu |
250 ml (1 cană) |
425 mg |
100 |
Brânză de vacă |
60 ml (¼ cană) |
60 mg |
Nu |
Iaurt simplu (scăzut în grăsimi) |
125 ml (½ cană) |
235 mg |
in functie de marca |
Iaurt aromat (scăzut în grăsimi) |
125 ml (½ cană) |
150 până la 175 mg |
in functie de marca |
Înghețată |
125 ml (½ cană) |
90 mg |
Nu |
Deserturi cu lapte de casă (de exemplu, blancmange) |
125 ml (½ cană) |
150 mg |
50 |
Alimente fortificate |
|||
Băutură de soia fortificată |
250 ml (1 cană) |
300-320 mg |
100 |
Suc de portocale congelat, imbogatit cu calciu |
250 ml (1 cană) |
315 mg |
in functie de marca |
Înlocuitori de carne |
|||
Conserve de somon cu oase |
(½ cutie de 213 g) |
180 mg |
350 |
Sardine cu oase |
5 (mic) |
100 mg |
80 |
Semințe de susan |
15 ml (1 lingura) |
90 mg |
Nu |
Migdale |
60 ml (¼ cană) |
100 mg |
Nu |
|
15 ml (1 lingura. |
12 mg |
Nu |
Legume |
|||
broccoli fiert |
125 ml (½ cană) |
40 mg |
Nu |
Varză gătită sau varză chinezească |
125 ml (½ cană) |
95 mg |
Nu |
Leguminoase |
|||
Fasole roșie și năut fierte |
250 ml (1 cană) |
intre 40 si 65 mg |
Nu |
fasole alba |
250 ml (1 cană) |
170 mg |
Nu |
Boabe de soia |
250 ml (1 cană) |
185 mg |
Nu |
Diverse |
|||
Margarină nehidrogenată îmbogățită |
15 ml (1 lingura) |
Urme |
50 |
Ou |
1 |
24 |
Urme |
De Nicole LeBlanc, nutritionist pensionat din 2021.
Referințe
- Marc Bélanger, Marie-Josée LeBlanc, Mireille Dubost. Nutriție, ediția a IV-a. Chenelière Education, Canada, 2015, 440 pagini.
- Becky Dorner și Asociații. Manual de îngrijire a dietei și nutriției, UE, 2016.
- L. Abenavoli, M. Delibasic & al. Profilul nutrițional al pacienților adulți cu boală celiacă. Revista europeană pentru științe medicale și farmacologice, 2015; 19:4285-4292.
Care este reacția ta?