Osteoporoza si boala celiaca

Osteoporoza si boala celiaca

Osteoporoza si boala celiaca

Osteoporoza este o complicație frecventă a bolii celiace din cauza malabsorbției calciului. Într-adevăr, acest nutrient este absorbit în prima parte a intestinului subțire, principalul loc de afectare intestinală la persoanele celiace netratate.

Această afecțiune afectează scheletul și se caracterizează prin densitatea osoasă scăzută și deteriorarea țesutului osos care îl face mai fragil. Această problemă de sănătate provoacă adesea durere și deformare a coloanei vertebrale.

Prevalența

Osteoporoza este o problemă semnificativă de sănătate publică, iar prevalența crește odată cu îmbătrânirea populației. Femeile au de patru ori mai multe șanse decât bărbații să sufere de aceasta. Scăderea producției de estrogen determină o pierdere de 2 până la 5% a densității osoase pe an în primii ani după menopauză. Osteoporoza este mai frecventă la persoanele cu un nou diagnostic de boală celiacă decât la populația generală. Dintre celiaci, bărbații au același procent de risc ca și femeile.

Factori de risc

  • Oamenii sunt expuși unui risc mai mare dacă au oricare dintre următorii factori:
  • Antecedente familiale de osteoporoză (fracturi de șold, încheietura mâinii sau vertebre);
  • Fii femeie și peste 50 de ani;
  • Oasele delicate și greutatea la limita inferioară a greutății sănătoase (IMC între 18,5 și 25);
  • menopauza precoce (înainte de 45 de ani);
  • Fumat;
  • Lipsa activității fizice;
  • Aport redus de calciu alimentar;
  • Consumul excesiv de cofeină (mai mult de 4 căni pe zi);
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Tratament cu anumite medicamente, inclusiv cortizon, pentru mai mult de trei luni;
  • Boli care afectează absorbția nutrienților (de exemplu, boala Crohn, boala celiacă).

Cum să previi

Pentru a preveni osteoporoza, autoritatile medicale recomanda in primul rand o alimentatie echilibrata incluzand un consum abundent de plante, un aport suficient de calciu si vitamina D. De asemenea, recomanda exercitiile fizice.

La persoanele celiace, respectarea strictă a unei diete fără gluten este cel mai important element pentru a permite regenerarea mucoasei intestinale și o mai bună absorbție.

A exersa

Activitatea fizică din copilărie favorizează formarea oaselor puternice. Este benefic pe tot parcursul vieții menținerea masei osoase și a musculaturii optime care ajută la susținerea greutății întregului corp. Sporturi precum mersul pe jos, alergarea, tenisul sau fotbalul sunt exemple excelente, la fel ca și exercițiile care necesită manipularea sau împingerea obiectelor grele.

Mănâncă alimente bogate în calciu

Calciul este un mineral important implicat în metabolismul osos, menținerea tensiunii arteriale, contracția musculară și activarea multor sisteme enzimatice implicate în coagularea sângelui. În prezent, deși aceste date sunt controversate, necesarul de calciu este estimat între 700 și 1300 mg pe zi, în funcție de vârstă și sex. În funcție de studiile în curs, aceste recomandări se pot schimba în viitor.

Mănâncă alimente bogate în vitamina D

Vitamina D, numită și vitamina „soarelui”, vă permite să absorbiți mai bine calciul din toate sursele (alimente sau suplimente). Este dificil să satisfaci nevoile de vitamina D fără consumul regulat de produse lactate sau înlocuitori de lapte îmbogățiți cu calciu și vitamina D. Adesea, nevoile nu pot fi satisfăcute numai prin alimentație. În plus, clima nordică și îmbătrânirea ne îngreunează producerea de vitamina D după expunerea la soare. Prin urmare, recomandăm persoanelor peste 50 de ani să ia un supliment zilnic de 1000 UI de vitamina D.

APORTUL ZILNIC RECOMANDAT DE CALCI ȘI VITAMINĂ D

 

Calciu (mg/zi)

Vitamina D (UI/zi)

Copil 1-3 ani

700

600

Copil de la 4 la 8 ani

1000

600

Băiat și fată de la 9 la 18 ani

1300

600

Bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani

1000

600

Bărbați cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani

1000

600

Bărbat în vârstă de 71 de ani sau peste

1200

800 până la 1.000

Femei cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani

1200

600

Femei cu vârsta de 71 de ani și peste

1200

800 până la 1.000

Reduceți excesul de cofeină, alcool, sare și carne

Deși influența lor asupra sănătății oaselor rămâne neclară, se sugerează moderarea consumului excesiv de proteine ​​animale, cofeină, alcool și alimente sărate, deoarece aceste elemente ar favoriza o creștere a pierderilor urinare de calciu.

Renunțe la fumat

Renunțarea la fumat a fost mult timp încurajată pentru sănătatea inimii și prevenirea cancerului pulmonar. Multe studii confirmă că fumatul dăunează și densității osoase.

PRINCIPALELE SURSE DE ALIMENTE DE CALCIU SI VITAMINA D

Alimente

Porţiune

Calciu (mg)

Vitamina D (UI)

Lactate

Lapte degresat, 1%, 2%

250 ml (1 cană)

315 mg

100

Brânzeturi tari (cheddar, cărămidă, gouda, colby etc.)

30 g (1 uncie)

225 mg

<10

Băutură lactate cu 33% mai mult calciu

250 ml (1 cană)

425 mg

100

Brânză de vacă

60 ml (¼ cană)

60 mg

Nu

Iaurt simplu (scăzut în grăsimi)

125 ml (½ cană)

235 mg

in functie de marca

Iaurt aromat (scăzut în grăsimi)

125 ml (½ cană)

150 până la 175 mg

in functie de marca

Înghețată

125 ml (½ cană)

90 mg

Nu

Deserturi cu lapte de casă (de exemplu, blancmange)

125 ml (½ cană)

150 mg

50

Alimente fortificate

Băutură de soia fortificată

250 ml (1 cană)

300-320 mg

100

Suc de portocale congelat, imbogatit cu calciu

250 ml (1 cană)

315 mg

in functie de marca

Înlocuitori de carne

Conserve de somon cu oase

(½ cutie de 213 g)

180 mg

350

Sardine cu oase

5 (mic)

100 mg

80

Semințe de susan
întregi

15 ml (1 lingura)

90 mg

Nu

Migdale

60 ml (¼ cană)

100 mg

Nu


Seminte de susan decojite

15 ml (1 lingura.

12 mg

Nu

Legume

broccoli fiert

125 ml (½ cană)

40 mg

Nu

Varză gătită sau varză chinezească

125 ml (½ cană)

95 mg

Nu

Leguminoase

Fasole roșie și năut fierte

250 ml (1 cană)

intre 40 si 65 mg

Nu

fasole alba

250 ml (1 cană)

170 mg

Nu

Boabe de soia

250 ml (1 cană)

185 mg

Nu

Diverse

Margarină nehidrogenată îmbogățită

15 ml (1 lingura)

Urme

50

Ou

1

24

Urme

 

De Nicole LeBlanc, nutritionist pensionat din 2021. 

Referințe

  1. Marc Bélanger, Marie-Josée LeBlanc, Mireille Dubost. Nutriție, ediția a IV-a. Chenelière Education, Canada, 2015, 440 pagini.
  2. Becky Dorner și Asociații. Manual de îngrijire a dietei și nutriției, UE, 2016.
  3. L. Abenavoli, M. Delibasic & al. Profilul nutrițional al pacienților adulți cu boală celiacă. Revista europeană pentru științe medicale și farmacologice, 2015; 19:4285-4292.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow