Alte boli induse de ingestia de gluten

Glutenul nu este implicat doar în boala celiacă. Iată o privire de ansamblu asupra altor boli induse de ingestia de gluten.

Alte boli induse de ingestia de gluten

Glutenul nu este implicat doar în boala celiacă. Iată o privire de ansamblu asupra altor boli induse de ingestia de gluten.

Dermatita herpetiformă

Dermatita herpetiformă este forma cutanată a bolii celiace . Contrar a ceea ce s-ar putea crede, este cauzată de ingestia de gluten și nu de contactul pielii cu glutenul.

Simptome
O senzație de arsură, mâncărime intensă, papule (umflături roșii) și mici leziuni veziculare (vezicule de apă) apar în general pe pielea coatelor, genunchilor, gâtului, scalpului, partea superioară a spatelui și feselor, de obicei simetric. Linia părului și fața pot fi, de asemenea, afectate. La fel ca boala celiacă, este o afecțiune autoimună și pe tot parcursul vieții.

Diagnostic
Măsurarea nivelului de anticorpi anti-transglutaminază precum și a IgA din sânge se face în general, dar este posibil ca rezultatele acestor teste să fie normale. Biopsia cutanată este cea care va confirma diagnosticul de dermatită herpetiformă; Aceasta este o procedură minoră efectuată de un dermatolog.

Tratament
Tratamentul pentru dermatita herpetiformă este același cu cel pentru boala celiacă: o dietă strictă fără gluten . De asemenea, medicamentele pot fi prescrise temporar pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor pielii.

Pentru produsele care nu se consumă, precum șamponul, nu este necesară alegerea produselor fără gluten. Dacă pot fi înghițite , precum balsamurile și rujurile, precum și cremele de mâini (dacă obișnuiți să vă bagați mâinile în gură), este de preferat să alegeți un produs fără gluten. Dacă apare o reacție a pielii, aceasta poate fi cauzată de o alergie la un alt ingredient din produs.

Ataxia glutenului

Această afecțiune a sistemului nervos este o altă boală autoimună indusă de ingestia de gluten. Sistemul imunitar, stimulat de ingestia de gluten, produce anticorpi nocivi pentru cerebel care controleaza coordonarea miscarilor.

Simptome
Controlul echilibrului, mersul și vorbirea, printre altele, sunt așadar afectate și căderile sunt frecvente. Deteriorarea cerebelului provoacă leziuni permanente neuronilor.
Boala celiacă nediagnosticată și netratată crește predispoziția la dezvoltarea ataxiei glutenice.

Diagnostic
Abordarea diagnostică se va baza pe evaluarea simptomelor și a analizelor de sânge (anti-gliadină, anti-transglutaminaze).

Ataxia glutenului trebuie luată în considerare în cazurile de ataxie idiopatică (de cauză necunoscută).

Tratament
Dieta strictă fără gluten este tratamentul pentru ataxia glutenului. Întârzierea procesării poate duce la dezactivare și consecințe ireversibile.

Vezi și articolul: Ataxia glutenului, de la intestin la creier

Sensibilitate la gluten (sau grâu) non-celiacă

Sensibilitatea la gluten non-celiacă se manifestă prin simptome care apar la scurt timp după ingestia de gluten și dispar după eliminarea glutenului din dietă. Se caracterizează prin probleme intestinale și extraintestinale similare cu cele observate în boala celiacă și sindromul colonului iritabil. Sensibilitatea la gluten non-celiacă nu este încă bine înțeleasă . În prezent sunt în desfășurare cercetări pentru a înțelege mai bine această afecțiune, care va influența și tratamentul.

Simptome
Simptomele variază de la persoană la persoană, dar sunt, în general, similare cu cele observate în boala celiacă sau sindromul colonului iritabil.

Câteva simptome clinice comune:

- Dureri abdominale, balonare
- Dureri articulare
- Diaree sau constipație
- Eczeme și/sau erupții cutanate
- Oboseală
- Minte încețoșată
- Dureri de cap
- Anemie
- Depresie

Diagnostic
Nu există în prezent un marker de încredere pentru a diagnostica sensibilitatea la gluten non-celiacă. Diagnosticul acestei boli se pune prin excludere: mai întâi trebuie eliminată posibilitatea bolii celiace sau a unei alergii la grâu.

Tratament Tratamentul
constă în eliminarea tuturor surselor de gluten din dietă.

Sensibilitatea la gluten non-celiacă ar putea fi totuși tranzitorie sau permanentă, iar pragul de toleranță la gluten ar putea fi variabil între indivizi.

De asemenea, este necesar să se evalueze individual dacă alte componente alimentare, în combinație sau nu cu gluten, ar putea fi implicate în apariția simptomelor. Printre aceste componente, ne gândim în special la fructani, un grup de carbohidrați fermentabili de bacteriile intestinale, întâlniți printre altele în grâu.

Alergia la grâu

Alergia la grâu este o reacție a sistemului imunitar la prezența proteinelor din grâu.

Simptome
Simptomele experimentate vor varia de la o persoană la alta. De exemplu, vom observa urticarie sau dificultăți de respirație. Pacienții ar trebui să aibă la îndemână un auto-injector de epinefrină (de exemplu, EpiPen®), care le-ar putea salva viața.

Diagnostic Diagnosticul
se face printr-o combinație de date, inclusiv rezultatele testelor de sânge care măsoară anticorpii IgE, precum și testele cutanate.

Tratament
În timp ce boala celiacă necesită eliminarea tuturor surselor de gluten, numai grâul ar trebui exclus în cazul alergiei la grâu. Cu toate acestea, este posibil să aveți atât boala celiacă, cât și o alergie la grâu.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow