Osteoporoza și boala celiacă
Osteoporoza și boala celiacă

Osteoporoza și boala celiacă
Osteoporoza este o complicație frecventă a bolii celiace, cauzată de malabsorbția calciului. Acest nutrient este absorbit în prima parte a intestinului subțire, principalul loc al afectării intestinale la pacienții cu boala celiacă netratată.
Această afecțiune afectează scheletul și se caracterizează prin densitate osoasă scăzută și deteriorarea țesutului osos, ceea ce îl face mai fragil. Această problemă de sănătate provoacă adesea dureri și deformări ale coloanei vertebrale.
Prevalența
Osteoporoza este o problemă majoră de sănătate publică în Canada, iar prevalența acesteia crește odată cu îmbătrânirea populației. Femeile sunt de patru ori mai predispuse decât bărbații să sufere de această boală. Scăderea producției de estrogen determină o pierdere a densității osoase cu 2 până la 5% pe an în primii ani după menopauză. Osteoporoza este mai frecventă la persoanele cu un diagnostic nou de boală celiacă decât în populația generală. Printre bolnavii de boală celiacă, bărbații au același procent de risc ca și femeile.
Factori de risc
- Persoanele prezintă un risc mai mare dacă prezintă unul dintre următorii factori:
- Antecedente familiale de osteoporoză (fracturi de șold, încheietura mâinii sau vertebre);
- Să fii femeie și să ai peste 50 de ani;
- Corp delicat și greutate la limita inferioară a greutății sănătoase (IMC între 18,5 și 25);
- Menopauza precoce (înainte de 45 de ani);
- Fumat;
- Lipsa activității fizice;
- Aport alimentar scăzut de calciu;
- Consum excesiv de cafeină (mai mult de 4 căni pe zi);
- Consumul excesiv de alcool;
- Tratament cu anumite medicamente, inclusiv cortizon, timp de mai mult de trei luni;
- Boli care afectează absorbția nutrienților (de exemplu, boala Crohn, boala celiacă)
Cum să previi
Pentru a preveni osteoporoza, autoritățile medicale recomandă, mai presus de toate, o dietă echilibrată care să includă o cantitate mare de legume și suficiente aporturi de calciu și vitamina D. De asemenea, recomandă exercițiile fizice.
La pacienții cu boală celiacă, respectarea strictă a unei diete fără gluten este cel mai important element în permiterea regenerării mucoasei intestinale și a unei mai bune absorbții.
Exercita
Activitatea fizică încă din copilărie promovează formarea unor oase puternice. Este benefică pe tot parcursul vieții pentru menținerea unei mase osoase optime și a mușchilor care ajută la susținerea întregii greutăți a corpului. Sporturi precum mersul pe jos, alergarea, tenisul și fotbalul sunt exemple excelente, la fel ca și exercițiile care necesită manipularea sau împingerea de obiecte grele.Consumați alimente bogate în calciu
Calciul este un mineral important implicat în metabolismul osos, menținerea tensiunii arteriale, contracția musculară și activarea numeroaselor sisteme enzimatice implicate în coagularea sângelui. Deși aceste date sunt în prezent controversate, necesarul de calciu este estimat în prezent la 700 până la 1300 mg pe zi, în funcție de vârstă și sex. Este probabil ca aceste recomandări să se modifice în viitor, în funcție de studiile în curs.Consumați alimente bogate în vitamina D
Vitamina D, cunoscută și sub numele de vitamina „soarelui”, ajută la îmbunătățirea absorbției calciului din toate sursele (alimente sau suplimente). Este dificil să se satisfacă necesarul de vitamina D fără un consum regulat de produse lactate sau înlocuitori de lapte îmbogățiți cu calciu și vitamina D. Adesea, necesarul nu poate fi satisfăcut doar prin alimente. În plus, clima nordică și îmbătrânirea îngreunează producerea de vitamina D prin expunerea la soare. Prin urmare, se recomandă ca persoanele de peste 50 de ani să ia un supliment zilnic de 1000 UI de vitamina D.
DOZE ZILNICE RECOMANDATE DE CALCIU ȘI VITAMINĂ D |
||
Calciu (mg/zi) |
Vitamina D (UI/zi) |
|
Copil 1-3 ani |
700 |
600 |
Copil cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani |
1000 |
600 |
Băieți și fete cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani |
1300 |
600 |
Bărbați și femei cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani |
1000 |
600 |
Bărbați cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani |
1000 |
600 |
Bărbat în vârstă de 71 de ani sau peste |
1200 |
800 până la 1.000 |
Femei cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani |
1200 |
600 |
Femei cu vârsta de 71 de ani și peste |
1200 |
800 până la 1.000 |
Reduceți excesul de cafeină, alcool, sare și carne
Deși influența lor asupra sănătății oaselor rămâne neclară, se recomandă moderarea consumului excesiv de proteine animale, cafeină, alcool și alimente sărate, deoarece aceste elemente ar favoriza o creștere a pierderilor urinare de calciu.Renunță la fumat
Renunțarea la fumat a fost mult timp încurajată pentru sănătatea inimii și prevenirea cancerului pulmonar. Multe studii confirmă că fumatul este, de asemenea, dăunător densității osoase.
PRINCIPALELE SURSE ALIMENTARE DE CALCIU ȘI VITAMINĂ D |
|||
Mâncare |
Porţiune |
Calciu (mg) |
Vitamina D (UI) |
Produse lactate |
|||
Lapte degresat, 1%, 2% |
250 ml (1 cană) |
315 mg |
100 |
Brânzeturi ferme (cheddar, brick, gouda, colby etc.) |
30 g (1 uncie) |
225 mg |
< 10 |
Băutură lactată cu 33% mai mult calciu |
250 ml (1 cană) |
425 mg |
100 |
Brânză de vacă |
60 ml (¼ cană) |
60 mg |
Nu |
Iaurt simplu (cu conținut scăzut de grăsimi) |
125 ml (½ cană) |
235 mg |
în funcție de mărci |
Iaurt aromat (cu conținut scăzut de grăsimi) |
125 ml (½ cană) |
150 până la 175 mg |
în funcție de mărci |
Înghețată |
125 ml (½ cană) |
90 mg |
Nu |
Deserturi cu lapte de casă (de exemplu, blancmange) |
125 ml (½ cană) |
150 mg |
50 |
Alimente fortificate |
|||
Băutură de soia fortificată |
250 ml (1 cană) |
300-320 mg |
100 |
Suc de portocale congelat, îmbogățit cu calciu |
250 ml (1 cană) |
315 mg |
în funcție de mărci |
Înlocuitori de carne |
|||
Somon la conservă cu oase |
(½ conservă de 213 g) |
180 mg |
350 |
Sardine cu oase |
5 (mic) |
100 mg |
80 |
Semințe |
15 ml (1 lingură) |
90 mg |
Nu |
Migdale |
60 ml (¼ cană) |
100 mg |
Nu |
Semințe de susan |
15 ml (1 lingură) |
12 mg |
Nu |
Legume |
|||
Broccoli gătit |
125 ml (½ cană) |
40 mg |
Nu |
Varză creță gătită sau chinezească |
125 ml (½ cană) |
95 mg |
Nu |
Leguminoase |
|||
Fasole roșie și năut fierte |
250 ml (1 cană) |
între 40 și 65 mg |
Nu |
Fasole albă |
250 ml (1 cană) |
170 mg |
Nu |
Soia |
250 ml (1 cană) |
185 mg |
Nu |
Diverse |
|||
Margarină îmbogățită, nehidrogenată |
15 ml (1 lingură) |
Urme |
50 |
Ou |
1 |
24 |
Urme |
De Nicole LeBlanc, nutriționistă pensionară din 2021.
Din revista Info-Coeliaque Vol. 34 Nr. 1 Primăvară-Vară 2017
Referințe
- Marc Bélanger, Marie-Josée LeBlanc, Mireille Dubost. Nutriție, ediția a IV-a. Chenelière Education, Canada, 2015, 440 pagini.
- Becky Dorner & Associates. Manual de dietă și îngrijire nutrițională, UE, 2016.
- L. Abenavoli, M. Delibasic și colab. Profilul nutrițional al pacienților adulți cu boală celiacă. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2015; 19:4285-4292.
Care este reacția ta?






