Cum alegeți un aliment sau un produs fără gluten
Primul lucru de făcut atunci când doriți să cumpărați un produs ambalat este să verificați dacă acesta poartă o declarație FĂRĂ GLUTEN sau dacă este certificat FĂRĂ GLUTEN. Dacă acesta este cazul, produsul poate fi consumat în siguranță de către persoana cu boală celiacă.
Primul lucru de făcut atunci când doriți să cumpărați un produs ambalat este să verificați dacă acesta poartă o declarație FĂRĂ GLUTEN sau dacă este certificat FĂRĂ GLUTEN. Dacă acesta este cazul, produsul poate fi consumat în siguranță de către persoana cu boală celiacă.
Pentru toate celelalte produse procesate a căror etichetă nu poartă cuvântul FĂRĂ GLUTEN :
Trebuie să verificați:
- lista ingredientelor ;
- cuvintele „ Conține ”;
- cuvintele „ Poate conține ”;
ȘI sa va ABȚINEȚI dacă există unul sau mai multe cuvinte din acronimul SOGOT ( Secara • Ovăz • Grâu • Orz • Triticale )
Mențiunea „ Poate conține ” nu este obligatorie pe etichetă. Producătorul trebuie să-l folosească atunci când identifică un risc de contaminare în produsul său. Dacă nu se găsește pe etichetă, se recomandă totuși contactul cu producătorul pentru a asigura absența contaminării, în special pentru produsele cu o listă foarte lungă de ingrediente.
Alimente și produse de favorizat
Produsele procesate sunt mai susceptibile să conțină surse de gluten sau să fie contaminate cu acesta. Prin urmare, se sugerează să se acorde cât mai mult spațiu alimentelor în starea lor cea mai naturală posibilă . De exemplu, următoarele alimente nu conțin gluten în stare naturală:
- Fructe si legume
- Carne si pasare
- Peste si fructe de mare
- ouă
- Lapte
- Ierburi proaspete
- Ulei (cu excepția uleiului din germeni de grâu)
- Leguminoase (de exemplu, soia, fasole roșie, linte, năut etc.)
- Nuci si seminte
Pentru produsele procesate, alegeți cele marcate FĂRĂ GLUTEN sau cu sigla de certificare. Următoarele produse prezintă un risc mai mare de contaminare, așa că este important să le achiziționați cu o declarație sau o certificare FĂRĂ GLUTEN :
- Făinuri (de exemplu, făină de hrișcă)
- Cereale (de exemplu: ovăz, quinoa, mei)
- Griș, amidon
- Produse de panificație (de exemplu, pâine, cornuri, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți etc.)
- Cereale pentru micul dejun, calde sau reci
- Sosuri
În orice moment, cel mai bine este să evitați alimentele procesate, precum și produsele gătite la fața locului, deoarece acestea reprezintă un risc ridicat de contaminare.
Care este reacția ta?