Tratament

Singurul tratament recunoscut pentru boala celiacă este o dietă strictă fără gluten. Eliminarea glutenului permite regenerarea, în diferite grade, a vilozităților intestinale și reducerea inflamației. Treptat, intestinul își recapătă capacitatea de a absorbi și de a secreta enzime. De asemenea, nivelul anticorpilor din sânge se normalizează.

Tratament

Tratament

Singurul tratament recunoscut pentru boala celiacă este o dietă strictă fără gluten. Eliminarea glutenului permite regenerarea, în diferite grade, a vilozităților intestinale și reducerea inflamației. Treptat, intestinul își recapătă capacitatea de a absorbi și de a secreta enzime. De asemenea, nivelul anticorpilor din sânge se normalizează.

Eliminarea glutenului permite o îmbunătățire a stării fizice și o dispariție treptată a principalelor disconforturi în câteva săptămâni sau luni, care variază în funcție de:

  • Persoana și sănătatea generală a acesteia
  • Starea intestinului la momentul diagnosticului
  • Respectarea unei diete stricte fără gluten
  • Calitatea nutrițională a alimentelor

Ce să faci dacă simptomele persistă?

Mai întâi trebuie să vă asigurați respectarea dietei fără gluten. Ingestia de gluten, voluntară sau nu, ar fi principala cauză a simptomelor persistente. Pentru a face acest lucru, este recomandat să consultați un dietetician-nutriționist cu experiență în boala celiacă sau o organizație de sprijin precum ARIG pentru a stabili posibile surse de eroare în monitorizarea dietei fără gluten.

De asemenea, este important să anunțați medicul curant. Acesta din urmă va putea verifica dacă boala este încă activă și va exclude alte diagnostice, precum sindromul de colon iritabil, boala inflamatorie a intestinului sau chiar boala celiacă refractară. Deoarece cu boala celiacă pot coexista mai multe afecțiuni, este esențial să se exploreze cauzele posibile pentru a determina planul adecvat de îngrijire.

Putem reintroduce glutenul într-o zi?

Nu. Boala celiacă este o afecțiune pe tot parcursul vieții, adică este prezentă pe tot parcursul vieții. Expunerea peretelui intestinal la gluten este dăunătoare pe termen scurt și lung chiar și în absența simptomelor. Prin urmare, este foarte important să continuați o dietă fără gluten, chiar dacă nu sunt observate simptome în urma ingestiei de gluten.

Dar viitorul?

Cercetătorii continuă să exploreze toate posibilitățile de a ajuta persoanele cu boala celiacă în tratamentul lor.

Scopurile lor?

  • Prevenirea dezvoltării bolii celiace la indivizii predispuși genetic.

De exemplu, s-a observat că anumite infecții intestinale, utilizarea antibioticelor și tipul și cantitatea de bacterii găsite în intestinul unei persoane ar putea juca un rol în prevenirea și dezvoltarea bolii celiace.

  • Îmbunătățiți calitatea vieții prin scăderea simptomelor persistente sau oferind protecție împotriva ingerării accidentale de gluten.

Unele medicamente și suplimente sunt în studiu. De exemplu, administrarea anumitor enzime digestive ar putea permite persoanelor cu boala celiacă să-și reducă vigilența cu privire la posibilitatea contaminării cu gluten? Ar putea anumite molecule să ajute la gestionarea simptomelor care sunt încă prezente în ciuda unei diete stricte fără gluten? Raspunsul este DA, in prezent exista o combinatie de uleiuri esentiale si suplimente care functioneaza cu succes.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow