Mănâncă la restaurant

Să mănânci cu prietenii, familia sau la restaurant este una dintre plăcerile vieții și ar fi păcat să te privești de ea din cauza glutenului. Indiferent dacă mănânci afară în fiecare zi sau foarte rar, este posibil să mănânci fără gluten în siguranță în timp ce te bucuri de această plăcere a vieții. Iată câteva sfaturi pentru a vă ușura ieșirile.

Mănâncă la restaurant

Să mănânci cu prietenii, familia sau la restaurant este una dintre plăcerile vieții și ar fi păcat să te privești de ea din cauza glutenului. Indiferent dacă mănânci afară în fiecare zi sau foarte rar, este posibil să mănânci fără gluten în siguranță în timp ce te bucuri de această plăcere a vieții. Iată câteva sfaturi pentru a vă ușura ieșirile.

Planificați o ieșire la restaurant

În ultimii ani, alimentația fără gluten a devenit la modă și chiar subiectul mai multor mituri. Industria restaurantelor confundă uneori „modul” cu mâncarea strictă fără gluten pentru cineva cu boală celiacă. Prin urmare, este important să luați câteva măsuri de precauție.

Anticipat

 • Contactați restauratorii la orele mai puțin aglomerate pentru a vă adresa întrebări. Este adesea mai ușor să fii servit fără gluten în restaurantele cu un singur proprietar, care gătesc cu alimente de bază, în comparație cu majoritatea lanțurilor mari de restaurante.
 • Faceți o rezervare și menționați la acel moment că sunteți celiacă.
 • Puneți întrebări personalului despre meniu și riscurile de contaminare. În mod ideal, cereți să vorbiți cu managerul sau bucătarul.
 • Aduceți biscuiți FĂRĂ GLUTEN, pâine și condimente pentru a vă însoți masa dacă este necesar, în cazul în care nu este posibilă nicio opțiune sigură. De asemenea, amintiți-vă să aduceți o pungă specială pentru a vă proteja pâinea de un prăjitor de pâine contaminat.

Există și aplicații care listează restaurantele care oferă preparate FĂRĂ GLUTEN, cea mai cunoscută fiind Find Me Gluten Free. ***Vă rugăm să rețineți: listele prezentate de aceste aplicații trebuie consultate doar în scop informativ. Este important să confirmați întotdeauna împreună cu restauratorul că felurile de mâncare servite sunt potrivite pentru persoanele cu boală celiacă, în special punând întrebări despre gestionarea contaminării.

Același lucru este valabil și atunci când o altă persoană cu boală celiacă vă recomandă o unitate. O experiență pozitivă nu înseamnă neapărat că restaurantul este în siguranță în orice moment. Fă-ți timp să-ți faci verificările înainte de a merge acolo.

Pe loc

 • Sosiți devreme și amintiți-vă personalului că trebuie să mâncați o masă fără gluten, necontaminată, astfel încât toți cei implicați să fie anunțați.
 • Bufetele reprezintă un risc ridicat de contaminare; Nu este recomandat să frecventezi acest tip de restaurant.
 • Unele restaurante au liste de ingrediente pentru rețetele oferite în meniu. Daca nu este cazul, cereti chelnerului sa confirme cu bucatarul bucatar compozitia tuturor preparatelor alese.
 • Ține minte câteva opțiuni sigure pe care să le sugerezi bucătarului. De exemplu, ar putea pregăti carne și legume neasezonate, necontaminate, toate gătite într-o tigaie curată, cu un cartof simplu învelit și copt la cuptor.
 • Întrebați chelnerul dacă este posibil să vă aduceți separat preparatul fără gluten la servire.
 • Dacă vă îndoiți că condimentele (unt, zahăr etc.) sunt contaminate, cereți înlocuirea lor sau cereți porții ambalate individual.
 • Dacă este necesar, cereți să vedeți eticheta produsului comercial sau a sosului a cărui compoziție vi se pare îndoielnică.

Când masa este servită

 • Confirmați cu chelnerul că au fost luate toate măsurile de precauție pentru a vă asigura că masa dumneavoastră fără gluten este lipsită de contaminare.
 • Dacă observați că farfuria dvs. este contaminată cu un aliment care conține gluten, cereți ca acesta să fie schimbat. Ține farfuria contaminată aproape de tine pe care o vei schimba când va ajunge noua farfurie la masa ta.

Restaurante care afișează un meniu FĂRĂ GLUTEN

Spre deosebire de produsele vândute în magazinele alimentare, nu există cerințe de etichetare pentru declararea ingredientelor și alergenilor prioritari în meniurile restaurantelor. Declaratia este facultativa, sau la cererea consumatorului. Cu toate acestea, restauratorul care alege să folosească eticheta FĂRĂ GLUTEN trebuie să facă acest lucru în conformitate cu REGULAMENTELE, care țin cont de contaminarea încrucișată. Concret, aceasta înseamnă că:

 • mâncarea sau felul de mâncare servit nu trebuie să conțină niciun ingredient care conține gluten;
 • Mâncărurile FĂRĂ GLUTEN sunt preparate în conformitate cu bunele practici de fabricație și nu conțin mai mult de 20 ppm de gluten din contaminare încrucișată.

Este responsabilitatea proprietarului restaurantului să se asigure că sunt puse în aplicare măsuri de control pentru a respecta toate cerințele de reglementare.

Deși restauratorii trebuie să respecte legea, trebuie să fiți vigilenți și să verificați în orice moment. Din păcate, unele restaurante prezintă un meniu FĂRĂ GLUTEN, în ciuda riscului foarte prezent de contaminare cu gluten. Este întotdeauna recomandat să puneți întrebări personalului și să vă planificați cu atenție ieșirile. Aceasta este o muncă în echipă între client și personalul instituției!

Vrei să ajuți un restaurator să pună la punct un meniu fără gluten care poate fi potrivit pentru persoanele cu boală celiacă? Recomandați broșura Găsiți un restaurant fără gluten (trebuie scrisa)

Există aplicații care listează restaurante care oferă opțiuni fără gluten, cea mai cunoscută fiind Find Me Gluten Free . Vă rugăm să rețineți: listele prezentate de aceste aplicații trebuie consultate doar în scop informativ. Este important să confirmați întotdeauna împreună cu restauratorul că felurile de mâncare servite sunt potrivite pentru persoanele cu boală celiacă, în special punând întrebări despre gestionarea contaminării.

Luați parte la o masă cu prietenii sau familia

Ai ocazia să te întâlnești cu familia, cu prietenii... Gazda sau gazda este adesea preocupată de problema unui oaspete cu nevoi alimentare speciale, cum ar fi boala celiacă.

Important este să discutați situația dvs. cu gazda sau cu gazda, explicându-i ce este boala celiacă și restricțiile alimentare pe care trebuie să le urmați. Discutați meniul și ingredientele care vor fi folosite și oferiți persoanei care vă primește instrumentul Primește fără gluten(trebuie scris) . În special, veți găsi instrucțiuni pentru evitarea contaminării atunci când pregătiți mesele și sfaturi pentru a vă adapta rețetele într-un mod sigur pentru dvs.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow