Sănătatea nutrițională

Ce pui în farfurie când ai boala celiacă și trebuie să mănânci fără gluten? Nu există un răspuns unic la această întrebare, deoarece mulți factori individuali, cum ar fi gusturile, preferințele și obiceiurile de viață, vor influența foarte mult alegerile alimentare.

Sănătatea nutrițională

Ce pui în farfurie când ai boala celiacă și trebuie să mănânci fără gluten? Nu există un răspuns unic la această întrebare, deoarece mulți factori individuali, cum ar fi gusturile, preferințele și obiceiurile de viață, vor influența foarte mult alegerile alimentare.

Reveniți la elementele de bază

Spre deosebire de produsele care conțin grâu, majoritatea produselor FĂRĂ GLUTEN nu sunt îmbogățite cu vitamine și minerale. În plus, adăugarea de zahăr, sare și grăsimi pentru a spori gustul și textura, printre altele, poate explica calitatea nutrițională scăzută a anumitor produse. Prin urmare, produsele procesate FĂRĂ GLUTEN, precum biscuiții, batoanele granola, cerealele și deserturile, trebuie consumate cu moderație. Cel mai bine este să te întorci la elementele de bază și să te concentrezi pe alimente proaspete și mai puțin procesate posibil.

Nutrienți la care trebuie să fiți atenți în dieta unei persoane cu boală celiacă

Mai mulți factori pot afecta riscul deficienței nutriționale la persoanele cu boală celiacă, precum timpul necesar pentru a obține un diagnostic, nivelul de atrofie a vilozităților, gradul de malabsorbție, precum și aportul nutrițional al persoanei.

Pentru a reduce riscul deficienței nutriționale pe termen lung, este esențial nu numai să mănânci fără gluten, ci și să optezi pentru o dietă sănătoasă, echilibrată, cu o varietate de alimente.

Nutrienții esențiali la care trebuie să fiți atenți atunci când mâncați fără gluten, împreună cu principalele lor surse de hrană, sunt enumerați mai jos.

Vitamine din grupa B
Nuci și semințe, leguminoase, legume cu frunze verzi, fructe, produse din cereale integrale FĂRĂ GLUTEN, produse lactate, băuturi fortificate pe bază de plante, ficat, organe, carne, carne de pasăre, pește, ouă.

Vitamina D
Lapte, băuturi vegetale fortificate, pește, margarină fortificată, ficat, ouă.

Calciu
Produse lactate, conserve de somon și sardine cu oase, legume verzi, leguminoase, băuturi vegetale fortificate.

Fier
Nuci și semințe, leguminoase, produse din cereale integrale FĂRĂ GLUTEN, legume de culoare verde închis, ficat, carne.

Zinc
Leguminoase, nuci si seminte, peste, fructe de mare, carne, pasare, ficat.

Magneziu
FĂRĂ GLUTEN Produse din cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, fructe și legume. Combină diferite alimente în meniul tău, în funcție de preferințele tale.

Fibre FĂRĂ
GLUTEN Produse din cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, fructe și legume proaspete, psyllium, tărâțe de orez sau porumb.

Este necesar să luați suplimente alimentare?

Medicul dumneavoastră va putea detecta deficiențele nutriționale, dacă este necesar, și vă va propune un plan de tratament adaptat stării dumneavoastră. O consultație cu un nutriționist-dietetician vă va permite, de asemenea, să vă evaluați aportul de nutrienți esențiali și să vă ajustați dieta în consecință, dacă este necesar.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow