Etichetarea glutenului și reglementările

Reglementările privind mențiunea FĂRĂ GLUTEN sunt clare: în Romania, un produs poate fi etichetat FĂRĂ GLUTEN dacă nu conține o sursă de gluten și nu este contaminat de aceasta. Scopul acestei declarații este de a notifica consumatorii că concentrația de gluten a unui produs este mai mică de 20 de părți per milion (ppm) gluten

Etichetarea glutenului și reglementările

Reglementările privind mențiunea FĂRĂ GLUTEN sunt clare: în Romania, un produs poate fi etichetat FĂRĂ GLUTEN dacă nu conține o sursă de gluten și nu este contaminat de aceasta. Scopul acestei declarații este de a notifica consumatorii că concentrația de gluten a unui produs este mai mică de 20 de părți per milion (ppm) gluten , luând în considerare ingredientele și contaminarea. Această concentrație nu ar reprezenta un risc pentru sănătatea persoanelor cu boală celiacă. Mențiunea FĂRĂ GLUTEN este o declarație făcută de producător, pe care o face în mod voluntar pe ambalajul unui produs. Produsele care poartă această etichetă sunt considerate sigure până când se dovedește contrariul.

Consumul de produse care contin mai putin de 20 ppm de gluten permite persoanelor cu boala celiaca sa nu ingereze mai mult de 10 mg de gluten pe zi, cantitatea maxima nefiind depasita.

Declararea obligatorie a surselor de gluten

Prezența surselor de gluten (SABOT) poate fi, așadar, indicată în două moduri pe eticheta unui produs:

1. În lista de ingrediente.

Exemplu:
Ingrediente: Spelta (grâu) • Malț (orz)

sau

2. În cuvintele „Conține” după lista de ingrediente.

Exemplu:
Ingrediente : Spelta • Malț
Conține: Grâu • Orz

Se aplică aceeași lege și pentru produsele importate? Da. Un importator are obligația de a se asigura că eticheta alimentelor pe care le importă în Canada respectă reglementările canadiene. Prin urmare, trebuie declarată prezența surselor de gluten (SAGOT) în ingrediente.

Se aplica aceeasi lege si in cazul restauratorilor? Da, dacă un restaurator alege să folosească eticheta FĂRĂ GLUTEN, trebuie să o facă în conformitate cu REGULAMENTELE ROMANE, care iau în considerare contaminarea încrucișată. 

Declarație „Poate conține”.

Mențiunea „Poate conține” este folosită pentru a declara riscul de contaminare. Dacă această mențiune apare pe etichetă și este urmată de o sursă de gluten, ar trebui să evitați consumul acestui produs (de ex.: Poate conține grâu).

Certificare FĂRĂ GLUTEN

O certificare FĂRĂ GLUTEN diferă de o declarație FĂRĂ GLUTEN prin aceea că producătorii aderă la un program de certificare care este independent de guvern . Acest program oferă o asigurare scrisă că un produs sau o companie îndeplinește anumite cerințe. După certificare, producătorii pot aplica sigla oficială a programului de certificare pe produsele afectate. Cuvintele FĂRĂ GLUTEN se regăsesc, în general, pe ambalajele acestui tip de produs, pe lângă logo. Aceste certificări sunt de obicei reînnoibile în fiecare an.

Dorim sa sensibilizam fabricantii sa avem un program de certificare fara gluten in Romania.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow