Ce este glutenul?
Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale. Contribuie la textura produselor de panificație și a altor produse în care este utilizat.
Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale. Contribuie la textura produselor de panificație și a altor produse în care este utilizat.
Cereale care conțin gluten
Cuvântul SAGOT este format din prima literă a denumirii cerealelor care ar trebui EVITAT:
S : Secara
O : Ovăz obișnuit (contaminat)
G : Grâu (inclusiv speltă și kamut)
O : Orz
T : Tritical (încrucișare de grâu și secară)
Persoanele cu boala celiaca nu vor trebui doar sa evite aceste cereale, ci si derivatele lor, precum si orice alimente preparate din acestea. Există multe produse care conțin gluten pe piață. Din fericire, reglementarile canadiene impun producatorilor sa declare clar prezenta glutenului pe eticheta, adica prin indicarea sursei de gluten (Secara-Ovaz-Grau-Orz-Triticale). De exemplu, dacă producătorul folosește o varietate de grâu, cum ar fi spelta, kamut, durum sau grâu, sau un produs derivat din grâu, cum ar fi cușcușul, bulgurul sau seitanul, trebuie să indice pe etichetă cuvântul grâu. Același lucru este valabil și pentru utilizarea unui ingredient din orz, cum ar fi drojdia de bere sau malțul (precum și aroma, sirop și extract de malț), cuvântul orz trebuie inclus pe etichetă. Nu vă faceți griji, nu este nevoie să le învățați ca pe dosul mâinii, deoarece sursa glutenului va fi de asemenea identificată pe etichetă.
Care este reacția ta?