Atenție la contaminare
Contaminarea directă apare atunci când un aliment natural fără gluten intră în contact cu un aliment care conține gluten sau cu reziduuri alimentare. Contaminarea încrucișată este mai subtilă: apare atunci când alimentele intră în contact cu o ustensilă, suprafața de lucru sau mâinile care au fost anterior în contact cu gluten și nu au fost curățate corespunzător.
Contaminarea directă apare atunci când un aliment natural fără gluten intră în contact cu un aliment care conține gluten sau cu reziduuri alimentare. Contaminarea încrucișată este mai subtilă: apare atunci când alimentele intră în contact cu o ustensilă, suprafața de lucru sau mâinile care au fost anterior în contact cu gluten și nu au fost curățate corespunzător.
În ambele situații, hrana naturală fără gluten se contaminează, iar consumul acestuia reprezintă un risc pentru sănătatea persoanei celiace.
Deoarece persoana celiaca trebuie să acorde atenție acestor două tipuri de contaminare, vom folosi cuvântul general „contaminare”.
Pentru a evita contaminarea acasă
Metode de adoptat:
- spălați-vă mâinile în mod regulat cu apă caldă și săpun înainte și în timpul pregătirii alimentelor;
- curăță echipamentele, suprafețele de lucru și suprafețele de gătit utilizate pentru prepararea sau servirea alimentelor fără gluten cu apă fierbinte și săpun;
- asigurați-vă că totul este curat și fără contaminare:
- șorțuri
- cârpe de curățat
- prosoape de vase
- Prosoape de maini
- echilibru
- boluri de amestecare
- ustensile
- cani de masurare
- vase, recipiente
- cratici, cazane
- folosiți ustensile curate, separate pentru a vă amesteca preparatele fără gluten;
- folosiți o friteuză separată și ulei de gătit pentru alimentele fără gluten;
- folosiți o oală diferită și apă pentru a găti paste fără gluten și o strecurătoare separată;
- utilizați recipiente separate etichetate „FĂRĂ GLUTEN” pentru condimentele destinate alimentelor fără gluten (gem, unt de arahide, muștar etc.). Borcanele deja deschise ar fi putut intra în contact cu ustensile contaminate cu gluten;
- utilizați sticle de stoarcere pentru condimente pentru a evita contactul cu ustensilele contaminate;
- acordați atenție proximității alimentelor fără gluten și care conțin gluten atunci când pregătiți mâncarea;
- pregătiți preparate fără gluten înainte de a le găti pe cele care conțin gluten sau gătiți-le într-o zonă separată;
- faceți o curățare profundă a frigiderului și cămarei;
- asigurați-vă că zonele de lucru și de depozitare a alimentelor fără gluten sunt bine curățate și protejate de alimentele volatile (de exemplu, făină).
Folositi echipamente noi dedicate prepararii alimentelor fara gluten :
- prajitor de paine
- strecurătoare de paste
- ustensile de lemn și plăci de tăiat
- sită
- vergea
- robot brutar (cuptor de pâine)
Care este reacția ta?