Depistare și diagnostic boala celiaca

Depistarea bolii celiace este recomandat persoanelor care au semne, simptome sau alte afecțiuni asociate adesea cu boala celiacă, precum și persoanelor care au o rudă de gradul I cu boala.

Depistare și diagnostic boala celiaca
Conform a 2 sondaje americane la scară largă, între apariția simptomelor și diagnosticarea bolii celiace la adulți trec o duzină de ani. Această întârziere se datorează parțial variabilității mari a manifestărilor clinice și percepției slabe că boala celiacă este o boală rară și întotdeauna asociată cu simptome digestive.

Depistarea bolii celiace este recomandat persoanelor care au semne, simptome sau alte afecțiuni asociate adesea cu boala celiacă, precum și persoanelor care au o rudă de gradul I cu boala.

Screening-ul și diagnosticarea bolii celiace trebuie făcute în timp ce persoana consumă gluten , pentru a nu distorsiona rezultatele. O persoană care a încetat deja să consume gluten va trebui să reia consumul de gluten înainte de testele de screening. Reintroducerea glutenului, numită și provocare cu gluten, trebuie individualizată și realizată cu ajutorul unui medic sau nutriționist. Scopul este de a evita pe cât posibil un screening negativ, în ciuda prezenței bolii celiace, gestionând în același timp potențialele simptome asociate.

Criterii de diagnostic

Diagnosticul se bazează pe o evaluare și o combinație a mai multor elemente:

  • prezența simptomelor sau semnelor asociate cu boala celiacă
  • măsurarea nivelului anumitor anticorpi în sânge, de obicei anticorpi anti-transglutaminază de tip IgA (acest test trebuie validat prin măsurarea nivelului sanguin de IgA.)  
  • teste genetice (HLA DQ2 și DQ8), efectuate numai în anumite cazuri
  • biopsii duodenale (endoscopie orală cu prelevare a 1-2 fragmente din bulb și cel puțin 4 fragmente din duodenul distal)

Diagnosticul la copii

Procesul de diagnostic la copii este similar cu cel de la adulți. Conform anumitor date, copiii sub 2 ani pot avea, totuși, un nivel mai scăzut de IgA, făcând măsurarea IgA tTG puțin mai puțin sensibilă, chiar dacă acesta din urmă rămâne testul de alegere. În această grupă de vârstă, medicul poate alege, prin urmare, să includă testul IgG DGP în screening, în plus față de IgA tTG și IgA totală.

Dacă boala celiacă este puternic suspectată la copil, o biopsie intestinală este încurajată chiar dacă analizele de sânge sunt negative. Cu toate acestea, la copiii simptomatici cu un nivel de anticorpi de zece ori mai mare decât cel normal, biopsia ar putea fi evitată conform recomandărilor recente ale Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN). Această abordare este în prezent evaluată în Quebec.

Este posibil un diagnostic fără consum de gluten?

NU, in prezent, pentru a depista corect boala celiaca, este necesar sa consumi gluten, insa multi inceteaza sa o faca chiar inainte de a-si consulta medicul. 

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow